Dutch English French German
Afdrukken

Geocaching

 

Iemand verstopt op een bijzondere plaats, meestal in de natuur, een waterdichte doos met daarin een logboek, en verder evt. een aantal leuke voorwerpen (om te ruilen) en soms ook een wegwerpcamera. Met zijn hand-GPS (al voor 100€ verkrijgbaar) bepaalt hij de precieze coördinaten van de schuilplaats, die hij vervolgens publiceert op de Geocache-website www.geocaching.com. Anderen lezen die coördinaten en kunnen op zoek gaan naar de cache ('schat'). Vervolgens loggen ze hun bezoek op de speciale cache-pagina om hun bezoek kenbaar te maken. Op de site van Geocaching .nl staan alle veel gestelde vragen en de antwoorden daarop.

 

 

 

GPS en geocaching

In 2000 heeft de Amerikaanse regering het GPS systeem (Global Positioning System) voor de burgers vrijgegeven.
Het is een satelliet systeem (oorspronkelijk bedoeld voor militaire doeleinden) waarmee nauwkeurig (tot op een paar meter) positie bepaald kan worden.
Voor het eerst konden burgers met precisie de locatie van een object bepalen, zodat een ander die locatie ook weer makkelijk kon terug vinden.

Hieruit is geocaching (spreek uit als dzjio-kesjing) onstaan. Een verstopt object noemt men een cache.
De cache wordt uit het zicht verstopt en de GPS coordinaten worden aangemeld op www.geocaching.com, de thuisbasis van de geocacher.
De cache is veelal gevuld met een logboek (daar kun je een bericht achter laten, dit is tevens het fysieke bewijs dat je de cache daadwerkelijk gevonden hebt) en wat goodies. Goodies zijn kleine kadootjes. Je mag er een goodie uit pakken op voorwaarde dat je iets van gelijke waarde terug stopt. Over de hele wereld zijn zo duizenden caches verstopt.
Om deze caches te vinden moet het GPS systeem geraadpleegd worden, dit kan met een zogenaamde GPS ontvanger.
De GPS ontvanger ontvangt de satelliet signalen en kan daarmee met grote nauwkeurigheid bepalen wat de huidige locatie is.

 

GPS uitleg

Het GPS systeem omvat 24 satellieten (21 actieve en 3 reserve) die rondom de aarde zweven.
De satellieten sturen informatie naar de aarde en de GPS ontvanger verzamelt deze gegevens en kan daarmee precies bepalen wat zijn locatie is.
Om een locatie te bepalen zijn de gegevens van minimaal 3 satellieten nodig, maar hoe meer hoe nauwkeuriger de plaatsbepaling.